niedziela, 16 października 2016

Zupa dyniowa



Sezon jesiennej szarugi i mokrych dni uważam za rozpoczęty.
Sezon na dynię też już trwa.... warto zatem wykorzystać możliwości jakie daje jesień.
Kiedy zimno, grypa czai się na drzwiami, warto zjeść coś mocno rozgrzewającego.
Zupa krem z dyni z ostrą nutą pozwoli zachować zdrowie, rozgrzać organizm i zaspokoić łaknące pyszności kubki smakowe.


Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1,5 - 2 litry bulionu wołowo-drobiowego
- oliwa z chilli
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- boczek
- pestki dyni



1. Dynię i resztę warzyw obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Nie musimy mocno skupiać się na uzyskaniu regularnych kształtów ponieważ przed podaniem, zupa zmieni swą konsystencję na gęsty krem.

2. Do garnka wlewamy oliwę z chilli, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany, bądź przeciśnięty przez prasę czosnek.


3. Po zeszkleniu się cebuli, do garnka dodajemy dynię i ziemniaki. Wszystko razem podsmażamy, aby ziemniaki i dynia nabrały smaku ostrej oliwy.



4. W międzyczasie, gdy twarde warzywa się podsmażają, obieramy pomidory ze skórki. Najlepszy sposób, to zrobić nacięcie w kształcie litery X na spodzie pomidora, zalać go wrzątkiem i odczekać kilka sekund. Skórka zejdzie bez problemu!



5. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Do podsmażonych warzyw wlewamy przygotowany bulion (u mnie z kostki),a następnie dodajemy pokrojone pomidory, starty imbir, sól oraz pieprz. 


6. Zupę gotujemy aż do osiągnięcia miękkości przez dynię i ziemniaki, a następnie miksujemy za pomocą blendera. 
Przed podaniem na patelni smażymy plasterek boczku, aby uzyskał chrupiącą konsystencję.

Zupę dekorujemy jogurtem naturalnym, pestkami dyni i boczkiem.



Zapewniam, że będzie ostro!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz