niedziela, 2 października 2016

Chlebek mieszany z mąką kukurydzianą



















Polepszacze? Stado E-numerków na etykiecie? Nie, dziękuję!
Można lepiej. Można smaczniej. Można zdrowiej. Po swojemu.

Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 165 ml wody
- 5 g świeżych drożdży
- 5 g soli



1. Do naczynia wsypujemy trzy rodzaje mąki.


2. Do mąki dodajemy wodę, drożdże i sól i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitego ciasta.



3. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 25 - 30 minut.


I gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz