niedziela, 2 października 2016

Brioche



















Brioche, brioszka - francuskie drożdżowe ciasto śniadaniowe, pieczone w formie bułeczki, zawierające stosunkowo dużą ilość masła.

Aromatyczne, puszyste, maślane i pyszne. Samo pieczenie sprawia ogromną przyjemność, zapach wypełnia wszystkie zakamarki kuchni, a po wyciągnięciu z piekarnika wprost nie można się mu oprzeć. Idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.


Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 60 ml mleka
- 43 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 5 g soli


1. Wszystkie składniki, za wyjątkiem masła i jajka, wrzucamy do naczynia (u mnie naczynie sylikonowe do pieczenia chleba Lekue) i zagniatamy  do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.



2. Do wyrobionego ciasta, odchodzącego od brzegów naczynia, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie je wyrabiamy do momentu, aż masło połączy się z resztą ciasta.


3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby odpoczęło.




4. Po dwóch godzinach, ciasto należy jeszcze raz wyrobić i pokryć roztrzepanym jajkiem, a następnie ponownie przykryć ściereczką aby odpoczęło jeszcze godzinkę.



5. Po upłynięciu ostatniej godziny "odpoczynku", ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 - 45 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika brioszkę należy studzić na ruszcie lub innej konstrukcji oddzielającej ją od podłoża i zapewniającej swobodny przepływ powietrza z każdej strony ciasta. Taki zabieg umożliwia uzyskanie pysznej, chrupiącej skórki.




Pyszna jeszcze gorąca. Pyszna następnego dnia na śniadanie i następnego dnia też.
Z odrobiną masła i powidłami śliwkowymi stanowi bajeczny, jesienny duet.
Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz