piątek, 30 września 2016

Dyniowe curry


Dynia - królowa jesiennych warzyw wkracza do naszych kuchni i salonów.
Wszyscy znamy doskonale smak dyniowej zupy, czasem pojawi się ciasto dyniowe czy "brioszka".
Dynia + ochota na rozgrzewającą kuchnię orientalną = dyniowe curry.

Na moim stole wylądowała dziś wegetariańska wersja tego dania, jednak dla zadeklarowanych mięsożerców mała podpowiedź - świetnie smakuje też z dodatkiem kurczaka.

Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia hokaido (około 1,5 kg)
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- olej rzepakowy z chilli
- sól
- pieprz
- kurkuma
- przyprawa curry (czosnek, papryka, cynamon, imbir, cebula, kolendra, pieprz czarny, papryczka chilli, kardamon, kminek, goździki)
- 2 szklanki wody



1) Warzywa dokładnie myjemy. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kwadratowe cząstki. Cukinię przekrawamy, usuwamy miąższ z nasionami i kroimy w nieco większe kostki. Cebulę czerwoną najlepiej pokroić w piórka, a obrany ze skórki imbir zetrzeć na tarce.



2) Do garnka wlewamy olej z chilli, a następnie dodajemy czerwoną cebulę i łyżeczkę kurkumy. Podsmażamy.

3) Do podsmażonej cebulki z kurkumą dodajemy mleczko kokosowe i wodę, a następnie wrzucamy cząsteczki dyni. Ze względu na dość długi czas gotowania dyni, zostawiamy naszą potrawę na gazie. Kiedy dynia będzie półmiękka dodajemy cukinię oraz imbir.



4) Kiedy całość się zagotuje, dodajemy do potrawy przyprawy - gotowe curry bądź mieszaninę przypraw oraz ciecierzycę z puszki. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu aż cukinia i dynia będą miękkie, ale nie rozpadające się, a całość zgęstnieje nabierając konsystencji gulaszu.

5) Gotowe curry można podawać z ryżem, kuskusem,. kaszą bulgur bądź chlebkami pita.


U mnie dzisiaj wersja z kuskusem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz