poniedziałek, 2 marca 2015

Kruche stempelki

Nie ma lepszego ciasta niż kruche.
Nie ma lepszych ciastek niż kruche, maślane ciasteczka.
Dzisiejszy przepis - najprostszy z możliwych.
Efekt - gwarantowany.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 180 g masła
- cukier wanilinowy/ekstrakt waniliowy
- szczypta soli

Cudowność ciasta polega na jego prostocie. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, z którego następnie robimy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Zalecam podzielić ciasto od razu na dwie porcje, jeszcze przed włożeniem do lodówki.


Po schłodzeniu ciasta, wyjmujemy je, rozgrzewamy zagniatając kilka razy i wałkujemy na blacie do grubości około 3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe ciasteczka.


Kolejny krok to zrobienie stempelków na ciastkach, żeby wyglądały jak angielskie biscuits.
Stempel do ciastek przykładamy do wyciętych krążków i wykonując kolisty ruch odbijamy wzór na ciasteczku.


Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 10-13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Czekamy do lekkiego przyrumienienia się ciastek.
UWAGA! Ciasteczka bardzo szybko przechodzą ze stanu przyrumienienia do stanu głębokiego brązu (moje pierwsze ciastka uzyskały kolor Afroamerykanina na tropikalnej wyspie gdy tylko spuściłam je z oczu ;) ).

Gotowe ciasteczka, po ostygnięciu rewelacyjne do kawy, herbaty i mleka! Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz