czwartek, 26 lutego 2015

Sałata z indykiem i słodkim akcentem

Idzie wiosna, słonko świeci i aż chce się jeść coraz lżejsze i bardziej kolorowe dania.
Dzisiaj na stole wylądowała sycąca, kolorowa, słodko-ostra sałatka :)



Składniki:
- mieszanka sałat (ulubiona)
- 2 pomidory
- garść oliwek
- garść ziarenek granatu
- ząbek czosnku
- sznycel z piersi indyka
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- bazylia
- mielona papryka
- kromka chleba tostowego

Zaczynam od pokrojenia kromki chleba tostowego w kosteczkę i wrzucenia ich na suchą patelnie. Dosypuję odrobinę bazylii i podsmażam do uzyskania brązowych, chrupiących grzaneczek.


Podczas gdy grzanki same się robią, do miski wrzucam mieszankę sałat, pokrojone oliwki, pokrojonego pomidora i ziarenka owocu granatu.



Sos do sałatki przygotowuję z oleju i octu balsamicznego, do których dodaję ząbek czosnku, sól oraz pieprz.


Gotowe grzanki przekładam na talerzyk, a na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju na którym smażę pokrojoną w paski, doprawioną solą, pieprzem i papryką pierś z indyka.


Sałatę polewam sosem, układam na niej mięso i posypuję grzankami.
Pożywny, zdrowy obiad gotowy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz