środa, 11 marca 2015

Ciasto z chleba tostowego

Słodycze! Dobra to rzecz - na nerwy działa kojąco podczas przygotowywania, dla kubków smakowych idealne po przygotowaniu. 2 w 1
Nie jestem fanką wyrzucania jedzenia - niedojedzonego serka, resztek obiadu, czerstwego chleba... Dlatego postanowiłam znaleźć rozwiązanie chociaż na ten ostatni wymieniony problem. 
Chleb tostowy + chęć na ciasto = ciasto z chleba tostowego


Składniki:
- 10 kromek chleba tostowego (może być więcej, wówczas ciasto nie będzie bardzo wilgotne)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- wybrane bakalie


Masło roztapiamy w rondelku. W międzyczasie jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy, ucieramy. Masę jajeczną i mleko dodajemy do roztopionego masła i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w drobną kostkę i dodajemy do całej mieszaniny tak by dokładnie wsiąknął płynne produkty.



Na końcu dodajemy do ciasta bakalie. U mnie były to pokrojone w kosteczkę suszone figi.


Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza na około 40 minut.




Uwaga - jeśli chcecie, żeby ciasto nie było bardzo mokre, dodajcie więcej chleba :)

Podobne danie nazywane jest puddingiem chlebowym i jest popularne w Anglii (tak mówi wujek Google ;) ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz