środa, 26 listopada 2014

"Makaron" z cukinii ze słodkim curry

Zainspirowana wegańskim stylem życia i jedzenia postanowiłam spróbować stworzyć w swojej kuchni danie składające się z samych nieprzetworzonych składników roślinnych.

Tym sposobem powstał "makaron" z cukinii ze słodkim sosem curry.

Do wykonania takiego dania bardzo przydaje się nożyk Julienne, który pozwala uzyskać cienkie "makaronowe" nitki.

Składniki:
- 2 cukinie
- 2 pomarańcze
- garść pomidorków koktajlowych
- 0,5 szklanki sezamu
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki bazylii

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i nożykiem julienne kroimy je w cienkie "makaronowe" nitki. Pozostałe składniki wrzucamy do miksera lub  blendujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy (blenderem zajmuję to kilka ładnych minut).
Opcjonalnie można dodać sól do smaku.

Paski z cukinii mieszamy z gęstą słodko-ostrą pastą i .... gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz