Zainspirowana wegańskim stylem życia i jedzenia postanowiłam spróbować stworzyć w swojej kuchni danie składające się z samych nieprzetworzonych składników roślinnych.
Tym sposobem powstał "makaron" z cukinii ze słodkim sosem curry.
Do wykonania takiego dania bardzo przydaje się nożyk Julienne, który pozwala uzyskać cienkie "makaronowe" nitki.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 pomarańcze
- garść pomidorków koktajlowych
- 0,5 szklanki sezamu
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki bazylii
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i nożykiem julienne kroimy je w cienkie "makaronowe" nitki. Pozostałe składniki wrzucamy do miksera lub blendujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy (blenderem zajmuję to kilka ładnych minut).
Opcjonalnie można dodać sól do smaku.
Paski z cukinii mieszamy z gęstą słodko-ostrą pastą i .... gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz