Gruszki - bo sezon trwa.
Imbir - bo rozgrzewa.
Ciasto i czekolada - bo słodkie, pyszne i przyjemne!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 500 g gruszek
- około 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 jajka
Do zrobienia jesiennego ciasta gruszkowego z imbirem i czekoladową kratką przyda nam się niewątpliwie waga, mikser i przesiewacz do mąki.
Po pierwsze primo: mąkę przesiewamy do miski, w której będziemy miksować całość ciasta.
Po drugie, trzecie, czwarte i piąte etc. dodajemy 3 roztrzepane jajka i pozostałe składniki (cukier, imbir, proszek do pieczenia) oraz 175 g miękkiego masła (resztę zostawiamy na koniec).
Całość miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta o dość zwartej konsystencji.
Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną margaryną i opruszoną bułką tartą, a następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki w coś na kształt różyczki oraz na sam wierzch - pozostałą część masła.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut (aż zauważymy, że wierzch ciasta stał się smacznie brązowy).
Teraz wystarczy już tylko rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przyozdobić nasze ciasto w nieregularną kratkę.
Dla totalnych łasuchów mała wskazówka - świetnie smakowałoby z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz