Kto nie chciałby się rozkoszować smakiem i aromatem świeżo upieczonego chleba?
A gdyby tak ten pyszny, zdrowy, pachnący chleb zjeść z naturalnym masłem?
A gdyby....
Nie ma co gdybać! Trzeba brać się do roboty!
Składniki:
- 200 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 50 g pszennej mąki typ 450
- 165 ml mleka
- 5 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g świeżych drożdży
- garść łuskanego słonecznika
Przepis i chlebek powstał dzięki agencji Streetcom, która podarowała mi sylikonowe naczynie do pieczenia chleba Lekue.
Mleko podgrzewamy w rondelku aby nieco podnieść jego temperaturę, zdejmujemy ze źródła ciepła i dodajemy do niego cukier oraz drożdże.
Do miski Lekue wsypujemy wszystkie pozostałe składniki.
Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Tak uformowany chleb przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu lub w temperaturze pokojowej, aby ciasto wyrosło.
Po wyrośnięciu nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza, zamykamy formę i pieczemy chleb przez 25 - 30 minut.
Najlepiej smakuje na śniadanie, podany z Finuu - połączeniem fińskiego masła, oleju rzepakowego i oleju z lnianki, smakuje wyśmienicie!
Naturalny chleb + 100% naturalny przysmak do smarowania pieczywa = zdrowe i pyszne śniadanie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz