środa, 11 listopada 2015

Śniadaniowy chleb pełnoziarnisty

Zdrowe, smaczne pieczywo to podstawa śniadań zdecydowanej większości z nas.
Kto nie chciałby się rozkoszować smakiem i aromatem świeżo upieczonego chleba?
A gdyby tak ten pyszny, zdrowy, pachnący chleb zjeść z naturalnym masłem?
A gdyby....
Nie ma co gdybać! Trzeba brać się do roboty!

Składniki:
- 200 g pszennej mąki pełnoziarnistej
- 50 g pszennej mąki typ 450
- 165 ml mleka
- 5 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g świeżych drożdży
- garść łuskanego słonecznika

Przepis i chlebek powstał dzięki agencji Streetcom, która podarowała mi sylikonowe naczynie do pieczenia chleba Lekue.



Mleko podgrzewamy w rondelku aby nieco podnieść jego temperaturę, zdejmujemy ze źródła ciepła i dodajemy do niego cukier oraz drożdże.
Do miski Lekue wsypujemy wszystkie pozostałe składniki.


Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.


Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego podłużny chleb i zostawiamy w formie Lekue.


Tak uformowany chleb przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu lub w temperaturze pokojowej, aby ciasto wyrosło.

Po wyrośnięciu nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza, zamykamy formę i pieczemy chleb przez 25 - 30 minut.


Po upieczeniu, otwieramy formę aby pozbyć się wilgoci i po wystygnięciu chlebek jest gotowy do zjedzenia!


Najlepiej smakuje na śniadanie, podany z Finuu - połączeniem fińskiego masła, oleju rzepakowego i oleju z lnianki, smakuje wyśmienicie!
Naturalny chleb + 100% naturalny przysmak do smarowania pieczywa = zdrowe i pyszne śniadanie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz