sobota, 3 maja 2014

Ciasteczka maślane

Święta minęły, ale chyba mogę podzielić się przepisem na ciacha, które pasują nie tylko na święta.
Zamiast króliczków i kurczaczków wystarczy wyciąć kółeczka czy inne serduszka, i już ciasteczka mogą swoim smakiem zachwycać podczas innych okazji, a nawet i bez nich ;)

Składniki:

- 200 g masła
- 1 szklaka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku pomarańczowego

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Do "kogla mogla" dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sok pomarańczowy i wszystko razem ucieramy mikserem.



Utarte ciasto szybko zagniatamy w kulkę, osłaniamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy wysypanej mąką i szybko wkrawamy wybrane kształty (ciasto maślane bardzo szybko się ogrzewa i zaczyna przyklejać do wszystkiego co napotka na swej drodze, więc pomiędzy jednym wykrawaniem a drugim konieczne jest wsadzenie ciasta do lodówki).

Ciasteczka pieczemy przez około 6 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


Ciasteczka można ozdobić lukrem, cukrem pudrem albo gorzką czekoladą. Ja wybrałam czekoladę ;)



Kic Kic! Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz