środa, 26 marca 2014

Rukola z kurczakiem

Przyszła wiosna! Czas odrzucić na bok kluski i ziemniaki, i uraczyć podniebienie wiosenną świeżością i lekkością.
Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z rukoli, z kurczakiem, grejpfrutem, serem pleśniowym typu roquefort i suszonymi daktylami.

Składniki:
- 250 g świeżej rukoli
- pierś z kurczaka
- 1/3 czerwonego grejpfruta
- 3 suszone daktyle
- 2 plasterki sera pleśniowego typu roquefort
- ząbek czosnku
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- oliwa
- ocet winny


Kurczaka podsmażamy na łyżeczce oliwy, dodając słodką paprykę, pieprz cayenne i odrobinę soli. Rukolę układamy na talerzu, rozkładamy podsmażonego kurczaka, miąższ z grejpfruta, pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz pokrojone w plasterki suszone daktyle. Całość polewamy sosem winegret z czosnkiem (łyżka oliwy, łyżka wody, łyżeczka octu winnego, sprasowany ząbek czosnku, sól i pieprz).



Bosko byłoby zwieńczyć dzieło półsłodkim białym winem ;) ze względu na wczesną porę i konieczność nauki - usiałam obejść się smakiem.



Szara rzeczywistość, żeby nie było mi czasem zbyt przyjemnie....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz