poniedziałek, 6 stycznia 2014

Zawijane paszteciki z pieczarkami

Do barszczu, zamiast kanapki, na przystawkę.
Gdzie i kiedy masz ochotę, paszteciki z pieczarkami i żółtym serem zawsze są na miejscu. Super rozwiązanie na imprezę, gdzie każdy szuka smacznego kąska na kilka kęsów.

Składniki:
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki śmietany 18%
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 120 g miękkiej margaryny

farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 10 plasterków żółtego sera
- keczup
- sól
- pieprz
- łyżka oleju

+ 1 jajko

Zabawę z pasztecikami zaczynamy od przygotowania pieczarek. Pieczarki i cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na łyżce oleju dodając sól i pieprz do smaku. Usmażone, gdy stracą większość wody odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejny krok to wykonanie ciasta - w szklance mieszamy śmietanę z drożdżami i cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, mieszaninę dodajemy do mąki i margaryny i wyrabiamy krótko gładkie ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy na stole, na placek grubości około 0,5 cm. Placek smarujemy keczupem, a na nim układamy plasterki sera oraz usmażone pieczarki. Całość zawijamy i kroimy na plasterki o grubości około 1,5 cm, które następnie układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ułożone zawijasy smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz