poniedziałek, 6 stycznia 2014

Cykoria z twarożkiem paprykowym

W naszych domach rzadko podaje się przystawki przed głównym posiłkiem, ale za to znane i lubiane są tzw. "zagryzki" do kieliszka polskiej wódki. 
Dzisiaj moja propozycja, którą przetestowałam w sylwestrowy wieczór na lekką zagryzkę, która równie dobrze może stać się przystawką czy daniem na lekkie śniadanie.

Składniki:
- 1 duża cykoria
- 200 g chudego twarogu
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki 
- trzy plasterki szynki prasowanej
- świeża pietruszka
- kiełki brokuła

Liście cykorii oddzielamy od siebie i dokładnie myjemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jogurtem i przyprawami, a następnie nakładamy szprycą lub łyżką na rozłożone na talerzu liście cykorii. Plasterki szynki kroimy w trójkąty, a następnie rolujemy i układamy na twarożku. Do każdego rulonika wkładamy gałązkę pietruszki. Cykorię podajemy ze świeżymi kiełkami brokuła.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz