niedziela, 13 października 2013

Waniliowe babeczki z marmoladą

Łasuchem jestem, łasuchem byłam i zapewne będę do końca moich dni ;)
Trudno się mówi i jak to śpiewała rybka Dori : "płynie się dalej, płynie, płynie".
Więc ja popłynęłam do kuchni dziś wieczorem żeby przygotować małe, słodkie co nie co.

Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- aromat waniliowy
- marmolada w ulubionym smaku
+ kruszonka

W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche i składniki mokre, po czym wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy (niekoniecznie bardzo dokładnie - mogą zostać grudki). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej z nich wkładamy łyżkę masy, na to łyżeczkę marmolady po czym przykrywamy ją kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.


A po przekrojeniu, babeczki wręcz się uśmiechają czekając na zjedzenie :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz