czwartek, 10 października 2013

Wytrawne bułeczki śniadaniowe

Pieczenie wieczorową porą to dobry sposób na relaks.
To dobry sposób na zajęcie rąk.
To dobry sposób na zajęcie myśli.
Pieczenie samo w sobie jest bardzo dobrym pomysłem, a już na pewno doskonałym, kiedy można zasnąć ze świadomością, że rano czeka na stole świeże pieczywo będące zwiastunem pysznego śniadania.

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży 
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku

Mleko podgrzewamy, a następnie do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz sól i odstawiamy mieszaninę na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, jajka, rozczyn z drożdży, zioła, a do całości na tarce o małych oczkach ścieramy dwa ząbki czosnku.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym na blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki dowolnej wielkości, opruszamy je mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut.

Bułeczki rosną i pięknie pachną wypełniając kuchnię i przyległe pomieszczenia zapachem czosnku i ziół.


Jeszcze ciepłe można podawać z serkiem typu fromage, świeżym gęstym jogurtem lub oliwą z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz