Składniki:
- 5 dkg masła
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- 10 dkg rodzynek
Drożdże rozcieramy w letnim mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły, podwajając swoją objętość. Mąkę siekamy z masłem i dodajemy wyrośnięty odczyn, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy połowę rodzynek i zagniatamy. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości 1cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą rodzynek. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na krążki o grubości około 2cm. Ślimaczki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy resztą jajka i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz