niedziela, 25 sierpnia 2013

Owsiane placuszki z otrębami

Niedzielne śniadanie, a szczególnie gdy ma się średnio dobry nastrój, powinno być wyjątkowe. W końcu niedziela - dzień Pański.
W związku z powyższym postanowiłam zamienić kanapki z domowym pasztetem na coś słodkiego, co poprawi mi nieco humor chociażby z fizjologicznego punktu widzenia.
Tak właśnie powstały owsiane placuszki z otrębami, z lodami, malinami i jagodami w syropie.

Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 6 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- maliny
- lody waniliowe
- jagody (świeże lub w syropie)

Przygodę ze śniadaniem rozpoczynamy od namoczenia płatków owsianych i otrębów w gorącej wodzie tak, aby napęczniały. Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy je. Do ubitej piany z białek dodajemy żółtko,a napęczniałe otręby, sodę, proszek do pieczenia, sześć łyżek mąki i wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy placuszki na brązowy kolor z obu stron.



W oczekiwaniu na podanie....


I gotowe!


Miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz