wtorek, 20 sierpnia 2013

Kakaowe naleśniki z serem i brzoskwiniami w syropie

Kiedy w porze obiadowej przychodzi ochota na coś słodkiego, można to sprawnie wykorzystać i obiad zamienić w słodką ucztę.
Przy deszczowej pogodzie nic nie poprawi tak humoru jak poważna dawka słodyczy i kakao. Stąd mój pomysł na kakaowe naleśniki z białym serem i brzoskwiniami w syropie.

Składniki:

- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju

- 2 brzoskwinie
- 200 g białego sera
- jogurt naturalny
- cukier waniliowy
- cukier


Przygodę z kakaowymi naleśnikami zaczynamy od ubicia sztywnej piany z białek - dwa białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodajemy dwa żółtka, szklankę mąki, kakao, cukier, cukier waniliowy, olej i mleko. Wszystko mieszamy (najlepiej łyżką, żeby nie stracić efektu puszystości jaki uzyskaliśmy dzięki białkowej pianie) do uzyskania gładkiej masy.
Smażymy naleśniki na odrobinie oleju, a w tym czasie przygotowujemy brzoskwinie w syropie i biały ser do nadzienia.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce margaryny. Kiedy brzoskwinie puszczą sok, dodajemy cukier (1 - 2 łyżki) i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego syropu.
Biały ser rozdrabniamy widelcem dodając do niego 2 łyżki jogurtu, łyżeczkę cukru waniliowego oraz cukier (aby uzyskać pożądany poziom słodyczy). Dla większych łasuchów polecam dodać do sera kilka rodzynek.

Usmażone naleśniki przekładamy białym serem, a na wierzch nakładamy sporą porcję brzoskwiń w syropie.
Jeszcze tylko świeża kawa i rewelacyjny, antydepresyjny obiad gotowy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz