niedziela, 18 sierpnia 2013

Zupa krem z bobu i cukinii

Klimatu na bób ciąg dalszy :)
W ciepłe dni, kiedy głód nie doskwiera jakoś szczególnie, albo gdy nie ma po prostu klimatu na jedzenie, warto się polubić z zupą krem. Szybka w przygotowaniu, szybka w jedzeniu, sycąca. Niekoniecznie bardzo gorąca pasuje do słonecznych dni rewelacyjnie, szczególnie gdy kryje w sobie warzywa sezonowe.

Składniki

- 250 g bobu
- jedna spora cukinia
- jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- szczypta tymianku
- oliwa z oliwek

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupinek. Cukinię kroimy w cienkie plastry, podobnie jak czosnek i cebulę.

Warzywa, zaczynając od cebuli i czosnku podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek przez około 5 minut, po czym zalewamy je bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Tak gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.


Ugotowane warzywa z bulionem miksujemy blenderem i podajemy z grzankami pszennymi.



Pyszna, prosta i pożywna zupa gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz