wtorek, 9 lipca 2013

Zupa jagodowa

Ostatni weekend spędziłam radośnie nad mazurskim jeziorem, skrzętnie ukryta gdzieś w cieniu wysokich sosen.
W sosnowym lesie oprócz nieziemskiego zapachu igliwia, fruwających i dreptających stworzonek, można gdzieniegdzie znaleźć wysepkę zielonych krzewinek pełnych słodkich owoców.
Podśpiewując pod nosem piosenkę z lat dziecięcych, wybrałam się z wiadereczkiem na jagody, żeby po powrocie na camping w wakacyjnych warunkach upichcić orzeźwiającą zupę jagodową.

Składniki:
0,5 l jagód
1,5 l wody
cukier
cynamon
5 łyżek śmietany 30%
1 łyżeczka mąki
makaron

Jagody gotujemy w wodzie uzyskując kompocik jagodowy, który po wystygnięciu miksujemy. Doprawiamy zmiksowany kompot cukrem i szczyptą cynamonu i ponownie gotujemy. Zagęszczamy zupę 5 łyżkami śmietany 30% wymieszanymi z łyżeczką mąki i zostawiamy zupę do wystygnięcia. Ostygniętą zupę wkładamy do lodówki by była mocno chłodna. Podajemy z makaronem.



Najlepiej smakuje na campingu podana w plastikowej misce! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz