Kocham truskawki!
Uwielbiam rabarbar!
Jestem miłośniczką ciasta z kruszonką!
Dlaczego nie połączyć tych miłości w jedno? ;)
Z połączenie trzech cząstkowych ulubionych smaków powstało ciasto z rabarbarem i truskawkami na maślance. Mała modyfikacja w starym, sprawdzonym przepisie od cioci ze wsi i wszystko jest możliwe!
Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 10 dag kokosu
- bułka tarta
- około 400 g rabarbaru
- 20 dag truskawek
Jaja ubijamy z cukrem (najlepiej mikserem), dodajemy olej, maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masę na gładko i wylewamy na blachę.
Ciasto lekko posypujemy tartą bułką i układamy na nim rabarbar pokrojony w plasterki i truskawki przekrojone na pół.
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i ugniatamy ręką, tak aby przechodziła między palcami. Gotową wysypujemy na owoce.
Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz