sobota, 15 czerwca 2013

Krajanka makowa

Imieniny mojej Mamy Jolanty nie mogą odbyć się bez ciasta na stole.
Nie mogą odbyć się także z jednym rodzajem ciasta na stole.
Nie mogą odbyć się bez ciasta, w którym nie byłoby odrobinki czegoś mocniejszego.

Jednym z deserów jaki przygotowałyśmy na ten dzień jest krajanka makowa, która doskonale łączy słodki smak z alkoholową nutą, prostotę formy z wyrafinowaniem.

Składniki:

- 3 opakowania herbatników
- kieliszek wiśniówki
- płatki migdałowe

Ciasto:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka maku
- szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 1/2 litra mleka
- kostka margaryny
- 2 cukry waniliowe
- 12 dag cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Miksując dodajemy wymieszane: cukier, mak, mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ciasto studzimy i nasączamy wiśniówką wymieszaną pół na pół z wodą.

Wykonanie masy zaczynamy od zagotowania mleka z margaryną, cukrem i cukrami waniliowymi. Gotującą się masę zagęszczamy mlekiem wymieszanym z mąką pszenną i ziemniaczaną. Gorącą masę wylewamy na ostudzone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Na nią od razu wykładamy herbatniki.

Na tak ułożone ciasto wylewamy polewę, której przygotowanie polega na podgrzaniu wszystkich składników, aż się połączą i rozpuszczą. Na wylaną polewę sypiemy płatki migdałowe i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz