Przyszedł czas na poskromienie lenistwa i oto na stole pojawiła się pita z warzywami i kurczakiem.
Zastąpienie tradycyjnego obiadu tą na pozór małą przekąską było strzałem w dziesiątkę, bo danie okazało się być szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie lekkie, pozostawiając miejsce na deser ;)
Składniki:
- chlebki pita
- mieszanka sałat
- pomidor
- ogórek
- pierś z kurczaka
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka i ostra papryka
Na łyżce oleju roślinnego podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w drobne talarki, doprawioną solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Chlebki pita wkładamy do piekarnika na 1 - 2 minuty, najlepiej na grill, żeby się podgrzały i nabrały chrupkości, a w tym czasie przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego i czosnku z dodatkiem soli i oregano. Pomidora i ogórka kroimy w cienkie paski tak, aby docelowo zmieściły się do chlebka.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, otwieramy chlebek pita i smarujemy sosem czosnkowym. Wkładamy do środka warzywa i usmażonego kurczaka i polewamy odrobiną sosu.
To świetne rozwiązanie na małą przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz