niedziela, 26 maja 2013

Pita z warzywami i kurczakiem

Dzisiejszego dnia postanowiłam urządzić orientalny kącik w swojej kuchni i zjeść coś, czego na co dzień nie przygotowuję a jeśli już mam na to ochotę - kupuję gotowe z fastfoodowej budki.
Przyszedł czas na poskromienie lenistwa i oto na stole pojawiła się pita z warzywami i kurczakiem.
Zastąpienie tradycyjnego obiadu tą na pozór małą przekąską było strzałem w dziesiątkę, bo danie okazało się być szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie lekkie, pozostawiając miejsce na deser ;)

Składniki:

- chlebki pita
- mieszanka sałat
- pomidor
- ogórek
- pierś z kurczaka
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka i ostra papryka

Na łyżce oleju roślinnego podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w drobne talarki, doprawioną solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Chlebki pita wkładamy do piekarnika na 1 - 2 minuty, najlepiej na grill, żeby się podgrzały i nabrały chrupkości, a w tym czasie przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego i czosnku z dodatkiem soli i oregano. Pomidora i ogórka kroimy w cienkie paski tak, aby docelowo zmieściły się do chlebka.



Gdy wszystkie składniki są gotowe, otwieramy chlebek pita i smarujemy sosem czosnkowym. Wkładamy do środka warzywa i usmażonego kurczaka i polewamy odrobiną sosu.



 To świetne rozwiązanie na małą przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz