czwartek, 9 maja 2013

American pancakes

Zawsze oglądając film Matylda zachwycałam się wyglądem naleśników, które mała dziewczynka smażyła na śniadanie. Zawsze chciałam umieć takie zrobić i przyznaję - nigdy mi nie wychodziły.
Przypomniałam sobie o tych naleśnikach dość niedawno, a koleżanka zaproponowała, że usmaży coś takiego nam do kawy. Jak powiedziała - tak też zrobiła i na stole wylądowały pyszne american pancakes!

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli

Banalnie proste wykonanie - wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki - gdy jedna strona już się podsmaży, szybko przewracamy na drugą stronę i patrzymy jak rośnie.
Złotobrązowe pancakes'y można podać z bitą śmietaną 30% , truskawkami i tartą czekoladą!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz