wtorek, 23 lipca 2013

Grillowana cukinia z wędzonym łososiem

Lato kojarzy się z zielenią. A zieleń między innymi z cukinią.
Wykorzystując fakt, że jest to warzywo raczej sezonowe (lub sezonowo w przystępnej cenie), na stałe włączyłam je do mojego letniego menu.
Z ochoty na zieloną cukinię i rybę powstała grillowana cukinia z wędzonym łososiem i gęstym pomidorowym sosem.

Składniki:
- 1 cukinia
- 200 g wędzonego łososia
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- olej
- oregano
- ulubione zioła
- pieprz
- sól

Cukinie myjemy, kroimy w grube słupki i układamy na cienkiej blaszce. Polewamy ją niewielką ilością oleju i obsypujemy ulubionymi ziołami (u mnie - mieszanka ziół włoskich), odrobiną soli i pieprzem.
Wsadzamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na jakieś 7 minut, a międzyczasie przygotowujemy pomidorowy dip.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy na niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku nie dopuszczając do jego mocnego zbrązowienia. Dodajemy pół puszki pokrojonych pomidorów bez skóry i 2 łyżki przecieru, po czym wszystko podsmażamy. Na koniec dodajemy pieprz, sól oraz odrobinę oregano.
Po 7 minutach do piekącej się cukinii dodajemy poszarpanego, wędzonego łososia i pozostawiamy na kolejne 5 minut. Polecam też zrobić grzanki z pełnoziarnistego chleba lub bułki grahamki.
Po 12 minutach gotowe danie ląduje na talerzu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz