wtorek, 23 lipca 2013

Sałatka z bobem, kaszą kuskus i serem feta

Dawniej jadany tylko dobrze posolony z dużą ilością masła.
Dzisiaj - w wersji dużo zdrowszej jako składnik pożywnej sałatki.
Bomba witaminowa na talerzu - BÓB.
Warzywa strączkowe nie należą do moich ulubionych, ale o dziwo, przy ostatniej wizycie na targu to właśnie one niemalże same wskakiwały do siatki. Wskoczyła i paczuszka bobu, którą staram się przyrządzić w mniej banalny sposób.

Składniki:
- około 200 gram bobu
- mix sałat z roszponką
- filiżanka kaszy kuskus
- 1/3 kostki sera feta
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz ew. zioła

Bób gotujemy i obieramy ze skórki - pozostawiamy do wystygnięcia. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem wg przepisu podanego na opakowaniu i studzimy podobnie jak bób.
Pomidora, ogórka i ser feta kroimy w kosteczkę i wrzucamy do ostygniętej kaszy kuskus. Dodajemy pół paczki sałaty (około 200 gram) i bób. Polewamy sosem vinegret zrobionym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.
Dokładnie mieszamy i nie zastanawiamy się zbyt wiele tylko chwytamy za widelec!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz