poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kokosowe muffinki z białą czekoladą

Miałam ochotę na coś słodkiego.
Na coś kokosowo - waniliowego.
Na białą czekoladę.
Na muffinki.

Coś kokosowo-waniliowego + biała czekolada + muffinka = coś słodkiego.

Prosta sprawa!

Składniki:

- 220 g mąki
- 160 g cukru
- 100 ml oleju
- 150 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- tabliczka białej czekolady
- szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól,  proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wiórki kokosowe po czym dodajemy 2 jajka, olej i mleko. Do przygotowanej mieszanki dodajemy posiekaną połowę białej czekolady (najlepiej w dość duże kawałki, żeby nie rozpuściły się całkowicie podczas pieczenia).
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy papilotki masą.
Pieczemy około 20 minut w 180 - 200 stopniach Celsjusza.

P.S. Papilotki koniecznie włóżcie do foremek, bo inaczej wychodzą kwadratowe lub o bliżej nieokreślonym kształcie muffinopodobne twory (jak u mnie - formy silikonowe zaginęły wraz z przeprowadzką :( ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz