sobota, 6 kwietnia 2013

Czerwone spaghetti z pieczarkami i brokułem

Dzisiaj z okazji pobytu w domu, odbyło się w kuchni wielkie, włoskie gotowanie.
Trzy kucharki, trzy garnki, trzy główne składniki dania. I plotłyśmy też trzy po trzy, bo w brzuchach już nieźle głód szalał.
Uzbrojone w resztki cierpliwości stanęłyśmy przed wyzwaniem ugotowania paprykowego spaghetti z sosem śmietanowym z pieczarkami i brokułem, podawanego ze świeżą rukolą.
Rękawy podkasane więc do dzieła!

Składniki:

- makaron spaghetti paprykowy (ostry, czerwony makaron z papryczkami pepperoni)
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- 1 brokuł
- świeża rukola
- sól
- pieprz
- śmietana 12%
- parmezan
- oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek żeby się zeszkliła. Dodajemy do niej pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażymy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy śmietanę 12 %, sól i pieprz (pamiętając, że używamy ostrego makarony z pepperoni :) jeśli używamy zwykłego makaronu spaghetti warto dodać do sosu odrobinę ostrej papryki do smaku).
Makaron gotujemy przez około 7 minut - koniecznie al dente.

Ugotowany makaron wykładamy na talerz. Polewamy go sosem z pieczarkami i rozrzucamy na nim ugotowane na parze różyczki brokuła. Całość posypujemy startym na tarce parmezanem.



































Na tak przygotowany makaron kładziemy garść umytej rukoli.


































Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz