sobota, 30 marca 2013

Babka cytrynowa

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki.
Moja ulubiona to cytrynowa i w tym roku poprosiłam moją starszą siostrę, żeby zajęła się jej upieczeniem.
Bez zbędnego pisania:

Składniki:

200 gram masła
2 średnie cytryny + sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
5 jaj
300 gram mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier jogurtowy:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego

2 cytryny gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne cytryny mielimy i ucieramy z cukrem stopniowo dodając sok i miękkie masło. Do masy dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z 5 białek, które zostały po oddzieleniu żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Zimną babkę polewamy lukier, który robimy ucierając wszystkie składniki (cukier puder, sok z cytryny i jogurt). Żeby lukier miał biały kolor można dodać barwnik spożywczy - na naszej babce jest po prostu przezroczysty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz