Wiosna, wiosna, wiosna ahh to Ty !
Nadchodzi wiosna i powoli trzeba rzucić ciężkie ziemniaki i makarony na rzecz czegoś lżejszego i zdecydowanie bardziej kolorowego!
Dzisiaj na moim talerzu wylądowało danie w kolorze soczystej trawy i dojrzałych pomidorów - zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym.
Zapach gotującej się fasolki przypomina mi chwile spędzone wśród zielonych grządek, a zapach podsmażanego czosnku kojarzy mi się z domem mojej babci (która właśnie nauczyła mnie przyrządzać to pyszne, proste danie).
Składniki:
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka oleju roślinnego
- bazylia
- sól
- pieprz
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej posiekane ząbki czosnku, ale tak by nie nabrał brązowego koloru. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę - dodajemy na patelnię. Gdy świeże pomidory się podsmażą, dodajemy 2 łyżki przecieru i odrobinę wody - całość mieszamy. Gdy sos zacznie się gotować ponownie dodajemy sól, pieprz i bazylię (ilość w zależności od upodobań). Całość dokładnie mieszamy by połączyć smaki i zapachy.
Fasolkę wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem.
Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz