piątek, 8 marca 2013

Pierś z kurczaka w rozmarynie z warzywnym frykasem

Dziś na talerzu wylądowała porcja kurczaka - nie byle jaka, a mocno, mocno przyprawiona rozmarynem i niezwykle pachnąca.
Rozmaryn urzeka mnie swoim zapachem w każdym wydaniu - świeży, suszony czy w jakimkolwiek olejku eterycznym - zawsze jest cudowny, a jego połączenie z oliwą z oliwek jest przyjemną odmianą od codziennych smaków.
Dzisiejszy Dzień Kobiet postanowiłam uczcić na talerzu czymś niecodziennym i stąd - pierś z kurczaka z rozmarynem i warzywnym frykasem.

Składniki:

- pierś z kurczaka
- łyżka oliwy
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ziemniaki


























Umytą pierś z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu ucieramy rozmaryn z łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem (uwaga! obłędny zapach :) ). Pastą z rozmarynu nacieramy kurczaka i obkładamy go pokrojonym w plastry czosnkiem.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je z odrobiną oleju, solą i słodką papryką i wkładamy razem z kurczakiem do naczynia.


























Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz