sobota, 9 marca 2013

Brokuły w cieście piwnym

Piwo w lodówce się chłodzi od jakiegoś już czasu. Skoro nie ma go kto wypić - to znajdzie się ktoś, kto je zje ! I to dosłownie :)
Dzisiaj zapraszam na świetną przekąskę - brokuły w cieście piwnym podane z sosem czosnkowym.
Świetnie sprawdzą się na przyjęciu czy innym spotkaniu towarzyskim, szczególnie przy piwie, a nawet jako danie obiadowe jeśli ktoś woli.

Składniki:

- 500 g brokułów
- 250 ml piwa jasnego
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chilli w proszku
- szczypta soli
- pieprz czarny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku

Brokuły obgotowujemy przez 3 -4 minuty w wodzie, aby nieco zmiękły.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę, sodę, pieprz ziołowy, słodką paprykę, sól i chilli) i dodajemy 250 ml jasnego piwa. Dokładnie mieszamy (jeśli ciasto wychodzi za gęste lub za rzadkie, wystarczy dodać więcej piwa lub mąki :) ).
Na patelni rozgrzewamy olej - ilość musi być wystarczająca aby zanurzyć różyczki brokuła.
Każdą różyczkę nabijamy na widelec, maczamy w cieście i smażymy na złoto-brązowy kolor.

W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny ze startymi ząbkami czosnku, solą i odrobiną pieprzu (opcjonalnie można dodać odrobinę majeranku).

Usmażone różyczki podajemy z sosem czosnkowym :), a do picia najlepsze.... PIWO :)



























Z pozostałej reszty ciasta można usmażyć piwne placuszki, które mogą być przekąską dla gości nie przepadających za brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz