wtorek, 19 marca 2013

Warzywa w cieście francuskim

Dzisiejszy śnieg za oknem sprawił, że zapragnęłam na obiad czegoś warzywnego i gorrrrrącego jak słońce na które z takim utęsknieniem czekam.
Zaopatrzona w rolkę ciasta francuskiego, cukinię, 5 pieczarek, cebulę, kukurydzę konserwową i czerwoną fasolkę, pomknęłam do domu nie bacząc na śnieg i stopy przemoczone po samą kostkę.

Składniki:
- 5 pieczarek
- cukinia
- cebula
- kukurydza konserwowa
- czerwona fasolka
- ciasto francuskie
- oregano
- sól
- pieprz



























Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z pokrojonymi pieczarkami i cukinią smażymy na rozgrzanym oleju dodając sól i pieprz.
Gdy woda z pieczarek i cukinii wyparuje, dodajemy po około 5 łyżek kukurydzy konserwowej i czerwonej fasoli, dodajemy oregano i wszystko podsmażamy do momentu, aż cała woda z patelni wyparuje.

Ciasto francuskie smarujemy odrobiną przecieru pomidorowego i układamy na nim mieszankę warzyw pozostawiając niewielki zapas po bokach i na jednym końcu.



























Całość zwijamy, zaklejamy końce ciasta i nakłuwamy je widelcem.
Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.

Gotowe danie kroimy na plastry dowolnej grubości i podajemy najlepiej z pomidorowo-paprykową salsą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz