Zapraszam na danie rodem ze słonecznych Karaibów !
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- sok z 2 limonek
- warzywa wedle uznania
Kurczaka doprawiamy obficie solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i posypujemy ją cukrem. Całość smażymy na średnim ogniu do zbrązowienia cukru (należy uważać, by się nie spalił).
Na skarmelizowanym cukrze układamy kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką na 10 minut. Po 10 minutach przewracamy kurczaka i dodajemy sok z limonki. Całość gotujemy kolejne 10 minut, po czym wrzucamy na patelnię pokrojone warzywa (tutaj: papryka i cukinia) i smażymy wszystko razem aż do zgęstnienia sosu (w międzyczasie można wyjąć kurczaka, aby mięso nie było zbyt kwaśne).
Podajemy z ryżem polanym limonkowo-karmelowym sosem :)
Pomysł na kurczaka zaczerpnięty ze strony www.pobitegary.com :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz