niedziela, 10 marca 2013

Kurczak w glazurze karmelowo-limonkowej

Zapraszam na danie rodem ze słonecznych Karaibów !

Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- sok z 2 limonek
- warzywa wedle uznania



Kurczaka doprawiamy obficie solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i posypujemy ją cukrem. Całość smażymy na średnim ogniu do zbrązowienia cukru (należy uważać, by się nie spalił).

Na skarmelizowanym cukrze układamy kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką na 10 minut. Po 10 minutach przewracamy kurczaka i dodajemy sok z limonki. Całość gotujemy kolejne 10 minut, po czym wrzucamy na patelnię pokrojone warzywa (tutaj: papryka i cukinia) i smażymy wszystko razem aż do zgęstnienia sosu (w międzyczasie można wyjąć kurczaka, aby mięso nie było zbyt kwaśne).

Podajemy z ryżem polanym limonkowo-karmelowym sosem :)



























Pomysł na kurczaka zaczerpnięty ze strony www.pobitegary.com :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz