piątek, 1 marca 2013

Cykoria zapiekana z szynką

Mam wrażenie, że cykoria jest nadal mało popularnym warzywem na naszych stołach. Nierzadko słyszałam pytania w stylu: "kupiłabym, ale nie wiem co z tego zrobić".
Wychodzę więc na przeciw i podaję swój sposób na cykorię - cykorię zapiekaną z szynką.

Składniki:

- cykoria (ilość zależna od ilości osób, dla mnie jednej w zupełności wystarcza jedna sztuka)
- szynka wiejska
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- opcjonalnie - żółty ser

Cykorię gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Po ugotowaniu wyciągamy ją z wody, ale wody tej nie wylewamy!
Cykorię kroimy wzdłuż na 4 części i każdą część zawijamy w plaster szynki.
W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę, aby stworzyć zasmażkę. Do zasmażki dodajemy wodę po gotowaniu cykorii tak, aby większą część zasmażki rozpuścić i utworzyć gęsty, jasny sos. Dodajemy do niego soli i pieprzu.
Owiniętą w szynkę cykorię układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ją sosem. Dla fanów topionego żółtego sera polecam obsypanie całości żółtym serem.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (zapieczone brzegi szybki, zagęszczenie sosu i utworzenie skorupki z żółtego sera świadczy o tym, że danie jest gotowe).
Najczęściej cykorię zapiekaną w szynce podaję z białym pieczywem posmarowanym masłem.
Polecam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz