poniedziałek, 25 lutego 2013

Naleśniki w syropie mandarynkowym

Sezon na mandarynki jeszcze trwa więc z czystym sumieniem mogę przedstawić małą wariację na temat naleśników - moje naleśniki z syropem mandarynkowym.
Gdy na dworze ciemno i zimno byłoby miło, gdyby w brzuszku było ciepło i słodko więc do dzieła!

Składniki:

Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być z bąbelkami co doda puszystości naleśnikom)
- łyżka oleju
- 2 jajka
- szczypta soli

Syrop mandarynkowy:
- łyżka masła
- sok wyciśnięty z dwóch mandarynek
- opcjonalnie cukier
(syropu wystarcza do obsmażenia około 4 - 6 naleśników).

Jako nadzienie można dodać serek homogenizowany :)

Mąkę, mleko, wodę, olej oraz jajka ze szczyptą soli miksujemy na gładką masę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
Do rondelka wrzucamy łyżkę masła, a po jego roztopieniu dodajemy sok z mandarynek i gotujemy do wrzenia.
Na patelni układamy 4 złożone w kopertę naleśniki (wypełnione serkiem homogenizowanym waniliowym lub też nie) i zalewamy je syropem. Smażymy tak długo, aż syrop wsiąknie i dosłownie "obklei" naleśniki.

Uwaga - jest to danie z gatunku baaaaaaardzo słodkie ! :)




3 komentarze:

  1. Jak baaaaaaaaaaaaaaardzo słodkie to na pewno baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojej testerce całkiem smakowały ;) więc coś w tym jest :)

      Usuń
  2. Zrobiłam te naleśniki wczoraj, z tym że w wersji wiśniowej (nie miałam mandarynek :(- jedynie puszkę z wiśniami :) ). A naleśniki były nadziane połówkami wiśni z jogurtem naturalnym. Na prawdę pyyyyyszooootaaa :). Polecam ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń