środa, 25 lutego 2015

Pierś z indyka z pieczonymi batatami i granatem

Bogactwo kolorów. Bogactwo smaków. Bogactwo doznań.
Tak mogę określić wszystko to, co mnie od jakiegoś czasu otacza. Nie sposób tego ukryć, tym bardziej w kuchni.
Dziś króluje drób, słodkie ziemniaki i owoce.

Składniki:
- 1 duży batat (słodki ziemniak)
- 1 sznycel z piersi indyka
- mix sałat
- granat
- cytryna
- 2 duże ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia batata (ze skórką), którego następnie kroimy w słupki - po prostu robimy frytki! Układamy frytki na blasze do pieczenia, polewamy odrobiną oleju, obsypujemy solą i pieprzem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, najlepiej na opcji termoobieg + grill żeby uzyskać chrupiącą skórkę.



W trakcie gdy frytki siedzą grzecznie w piekarniku, przygotowujemy dip do batatów. Nie bez powodu nazywa się je słodkimi ziemniakami - mają na prawdę słodki smak, dlatego należy go przełamać czymś ostrym, a najlepiej czymś ostrym i kwaśnym. 
Dip do batatów i jednocześnie do sałaty to sos czosnkowy z rozmarynem na bazie jogurtu naturalnego. Jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz posiekaną gałązką rozmarynu.


Na około pięć minut przed wyjęciem frytek z piekarnika czas zająć się piersią z indyka.
Sznycel z piersi indyka przed smażeniem solimy i pieprzymy do smaku, a następnie smażymy go na patelni z odrobinką oleju. 
W trakcie smażenia, bo obsmażeniu mięsa z dwóch stron dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz około łyżkę soku wyciśniętego z cytryny (czosnek warto zdjąć z patelni przed zakończeniem smażenia mięsa, aby się nie spalił).



Kiedy wszystko jest gotowe, układamy na talerzu sałatę z mieszanki sałat, na którą kładziemy bataty i pokrojoną w paski pierś z indyka. Bataty polewamy dipem czosnkowym, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy ziarenka z owocu granatu do przełamania smaków. Pierś z indyka układamy na sałacie, obkładamy usmażonym czosnkiem i..... biegniemy to wszystko zjeść!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz