niedziela, 29 września 2013

Philadelfia maki

W dzisiejszych czasach podążanie za modą nie polega już chyba tylko na wyborze odpowiednich ubrań. Modne jest posiadanie odpowiedniego modelu telefonu, modne jest bywanie w pewnych miejscach, modne jest jedzenie sushi. Nie ukrywam - najlepsze sushi nie wychodzi w domu, ale kiedy w mieście, w którym mieszkasz nie ma szans na sushi bar - trzeba urządzić go sobie w domu.

Składniki

- 500 g ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- płatki nori (algi morskie)
- pasta wasabi
- serek philadelfia
- świeży ogórek
- wędzony łosoś
- cukier
- sól

Przygotowywanie sushi zaczynamy od odpowiedniego oprawienia ryżu.
Ryż wsypujemy do garnka i pocierając w dłoniach ziarnko o ziarnko dokładnie go myjemy. Takie płukanie wykonujemy 2 - 3 razy dopóki woda nie będzie przejrzysta. Po trzecim płukaniu zalewamy ryż wodą i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach ryż płuczemy ostatni raz i zalewamy wodą w stosunku 1:1,2 (ryż : woda). Ryż gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu aż woda całkowicie wyparuje, a następnie zostawiamy pod przykryciem kolejne 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zalewę octową do ryżu. Do małego rondelka wlewamy 7 łyżek stołowych octu ryżowego, do którego dosypujemy 4 łyżki cukru i szczyptę soli. Całość podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, ale nie dopuszczamy do zagotowania się zaprawy.
Ugotowany ryż przekładamy do dużej miski, zalewamy zaprawą z octu i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do ostygnięcia (do zwijania sushi ryż musi być zimny!).

Do przygotowania philadelfia maki przygotowujemy: serek philadelfia, zimny ryż, płatki nori,  świeżego ogórka (obranego, pokrojonego w paseczki, bez miąższu), paski wędzonego łososia oraz pastę wasabi.
Warto też przygotować miseczkę z ciepłą wodą do płukania rąk przy układaniu ryżu na płacie nori.



Nori układamy na macie, a następnie kładziemy na nim ryż, zostawiając z jednej strony margines na sklejenie całości.
W odległości około 1/3 od końca nori, przy którym zaczniemy zwijać sushi, nakładamy serek philadelfia, wasabi, ogórek oraz łososia.


Po ułożeniu składników - zwijamy sushi maki przy użyciu maty bambusowej, a margines nori smarujemy lekko wodą, aby lepiej się skleiło.


Kroimy na pół....


a następnie na mniejsze kawałki - w sam raz na jeden kęs.
Philadelfia maki najlepiej prezentuje się na drewnianej desce, a najlepiej smakuje jedzone drewnianymi pałeczkami. Nie zapominajcie o podaniu sosu sojowego i marynowanego imbiru!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz