poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Jarski bigos z młodej kapusty

Przyszła wiosna. Pierogi stały się niemodne ustępując świeżym warzywom.
Zieleń na dworze.
Zieleń na stole.
Wiosna w sercu.
Wiosna w żołądku.
Młoda kapusta na sklepowej półce = pyszny bigos na talerzu.

Składniki:
- 1 niewielka główka młodej, białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- koperek
- łyżka oleju roślinnego
- sól
- pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia w garnku, w którym będziemy gotować bigos. Kapustę kroimy na pół, szatkujemy i dodajemy do podsmażonej cebulki, zalewając wszystko niecałym litrem wody.



Obraną marchewkę kroimy w talarki, a następnie na pół i dodajemy do pausty.


Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem (najlepiej świeżym lub mrożonym).



Bigos jest świetnym dodatkiem do młodych ziemniaków, mięsa albo jako samodzielne danie podane np. z pszenną bagietką z masłem.
Pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz