niedziela, 1 grudnia 2013

Muffinki czekoladowo-pomarańczowe

Zima to czas pomarańczy.
Czekolada ma swoje 5 minut przez 365 dni w roku.
Zimową porą można skutecznie połączyć te dwa smaki i cieszyć się mieszanką eksplodującą rozkoszą na podniebieniu.
Nowe miejsce - nowy piekarnik - nowy przepis :)

Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru

lukier:
- sok z 1/3 pomarańczy
- cukier puder

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i do dużej miski ścieramy skórkę pomarańczową. Następnie przekrawamy pomarańczę i wyciskamy z niej sok. Do soku i skórki pomarańczowej dodajemy jajko, olej i cukier, i dokładnie mieszamy, po czym wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczone i wystygnięte muffinki dekorujemy lukrem z soku pomarańczowego i cukru pudru. Jeszcze troszkę skórki pomarańczowej i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz